Dunaújváros polgármestere gyakoroljon önkritikát!

A dunaújvárosi közvilágítás-mutyi híre az elmúlt napokban végre átlépte a fősodratú média ingerküszöbét is, így még szélesebb kör kaphat képet arról a 263 milliós beruházásról, mely hónapok óta borzolja a városlakók idegeit.

A szélesebb publicitás annak köszönhető, hogy a Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselő, valamint Pintér Tamás a dunaújvárosi Jobbik önkormányzati képviselője által még tavaly decemberben benyújtott feljelentés nyomozati szakaszba került. A Polt Péter legfőbb ügyészhez intézett beadványban a két képviselő megállapítja, hogy az európai uniós támogatással végrehajtott beruházás eredménye erősen kifogásolható. A korábban több városból száműzött indukciós lámpatestek nem nyújtanak kellő fényt, így azon túl, hogy a beruházás után egyértelműen romlott a közvilágítás minősége, jelentősen nőtt a baleseti kockázat. Az ügy további pikantériája, hogy a feljelentők szerint irányított tendereztetés folyt, továbbá az önkormányzat megtévesztett, amikor elhallgatta egy korábbi vizsgálat nem éppen biztató eredményeit, valamint egy önkormányzati szakértő álláspontját is.

A decemberben tartott dunaújvárosi közmeghallgatáson Cserna Gábor polgármester elismerte a közvilágítással kapcsolatos problémákat. Ígéretet tett arra, hogy pályázatot értékelő hatóság munkájának végeztével azonnali lépéseket tesznek a leginkább veszélyeztetett forgalmi csomópontok, zebrák világításának kijavítását illetően.

Cserna megjegyezte, hogy a város belátja a projektben esetleg (sic!) elkövetett hibát, még ha az sokkal inkább a kivitelező cégé is, ám egy felelősséggel gondolkodó önkormányzat ezt nem hagyhatja szó és tettek nélkül.

Eddig a tények és a nyilatkozatok. Most álljunk meg egy pillanatra, és gondolkodjunk el az alábbiakon:

-    A fideszes városvezetés a közbeszerzéskor elhallgatta a már 2013-ban végrehajtott indukciós lámpák tesztjeinek elégtelen eredményét.

-    Dr. Ragó Pál, a városfejlesztési alpolgármester a botrány kirobbanása utáni közgyűlésről fals indokkal távol maradt a kérdőre vonástól.

-    Cserna Gábor polgármestertől az ominózus közgyűlésen csak tiltakozásra futotta.

-    A közvilágítási pályázat előkészítésében a korábbi próbamérésekre lámpát ajánló, a Gyurcsány kormány idején milliárdos megrendeléseket kapó, majd közbeszerzési csalásért feljelentett és felszámolt Megatrend Zrt. korábbi vezetője, K. Szabó Imre közreműködött.

-    A közbeszerzés után a nyertes cég ügyvezetőjévé lépett elő a korábbi tanácsadó.

-    A problémás projekt szigorúan ellenőrzött uniós forrásokból került megvalósításra, amely igen kellemetlen helyzetbe hozhatja Dunaújvárost.

Az előbbiek ismeretében világosan látható, hogy a városvezetés óriási felelőssége a polgármester erőtlen magyarázkodásai ellenére megkérdőjelezhetetlen. A korábbi, több máig sem tisztázott, vagy megnyugtatóan végződött ügy (Zöld SZTK körüli ügyek, élményfürdővel kapcsolatos visszaélések, a jelenleg is zajló földmutyi, trafikos kiegyezés) után egy felelős polgármestertől elvárható lenne, hogy betartsa szavát, és “ne hagyja szó és tettek nélkül” azt a több éve gyűrűző nagykoalíciós korrupciót, amibe Dunaújváros lassan belerokkan.

A tettek mezejére lépve jó első lépés lehetne, ha Cserna Gábor polgármester önkritikát gyakorolna és belátná, hogy képtelen problémák és botrányok nélkül ellátni hivatalát.

ÖN SZERINT KI A FELELŐS A HIBÁS KÖZVILÁGÍTÁSÉRT?

SZAVAZZON!